De vulkanische oorsprong van Tenerife zie je in sommige gebieden terug. Zo zijn er lavatunnels, kraters, basaltgebieden en maanlandschappen. Vulkanen zijn kegelvormige bergen die opgebouwd zijn uit lagen lava en/of as. Naast lava komen er ook stenen, as en giftige gassen uit de vulkaan wanneer deze aan het uitbarsten is. Een levende vulkaan kan honderden jaren actief blijven. Na iedere eruptie wordt de vulkaan hoger waardoor de berg in hoogte groeit. Aan de hand van deze theorie is dus af te leiden dat de Pico del Teide al erg oud is en meerdere keren is uitgebarsten.

De laatste uitbarsting op Tenerife was in 1909 vlakbij het dorp Santiago del Teide. Aangezien de Teide gemiddeld een keer per 100 jaar uitbarst zou dat betekenen dat deze binnenkort weer een keer uitbarst.

Niet voor niets staat de vulkaan in de lijst van de 16 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld (opgesteld door het IAVCEI). Om op deze lijst te staan moet de vulkaan voldoen aan enkele criteria:
  • Explosieve uitbarstingen in het verleden
  • Gelegen nabij drukbevolkte gebieden
  • Vertonen van veel vulkanische en seismische activiteiten

Caldera

Een caldera is een ingestorte krater met een minimale diameter van ongeveer 2 km. Deze ontstaat doordat de vulkaan niet regelmatig uitbarst waardoor er veel druk wordt opgebouwd. Op een gegeven moment is de druk zo hoog dat een enorme explosie volgt waarbij tientallen kubieke kilometers materiaal de lucht in worden geblazen waardoor de oude krater weer ineen valt.

De Caldera op Tenerife is uitgeroepen tot nationaal park (het Nationale Park Las Canadas) en heeft wel een doorsnee van 14 km. In een caldera kunnen vervolgens nieuwe vulkanen worden gevormd tijdens latere uitbarsting. Dit is bij de El Teide ook het geval. Rondom de top van de El Teide ontsnappen nog steeds gassen en dampen uit damp- en gasbronnen.
 
 
© 2017 - Woning Tenerife - [contact]