Santa Cruz

De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz. Dit is tevens de hoofdstad van de provicncie 'Santa Cruz de Tenerife' dat bestaat uit de eilanden Tenerife, El Hierro, La Gomera en La Palma. Santa Cruz ligt in het noordoosten van het eiland. De stad is ooit aangelegd met miljoenen tonnen zand afkomstig uit de Sahara. Het is een goed ontwikkelde stad met in 2009 222.417 inwoners. Dit is ongeveer 25% van het totaal aantal inwoners van Tenerife. Hoewel de hoofdstad veel dichter bij Marokko dan bij Spanje ligt richt de economie zich wel helemaal op het moederland Spanje.

De stad beschikt over goed verzorgde pleinen, grote winkelstraten, winkelcomplexen en groene parken. De bekendste winkelstraat is Calle de Castillo. Daarnaast bevinden zich er een aantal musea in het centrum en zijn er diverse verschillende monumenten te vinden. De twee mooiste kerken zijn de Iglesia de Nuestro Senora de la Concepcion (1500) en de barokke kerk Iglesia de San Francisco.

Interessant is het Museo Arqueologico in het Palacio Incular waarbij men een blik kan werpen op Guanche-mummies in vitrines. In dit musuem staat ook het kanon waarmee ooit de arm van de Britse admiraal Nelson werd afgeschoten tijdens de mislukte aanval op de stad aan het einde van de achttiende eeuw.

Het Museo de Bellas Artes beschikt over schilderijen van oude meesters en over moderne kunst. Veel van deze schilderijen beschrijven plaatselijke gebeurtenissen en landschappen.

In het Parque Municipal Garzia Sanabria zijn hedendaagse beeldhouwwerken te vinden. Dit park is aangelegd in 1926.

Bereikbaarheid

Santa Cruz is te bereiken met het vliegtuig vanuit Nederland maar ook vanuit andere eilanden. Daarnaast is de stad per veerboot bereikbaar vanuit Cadiz (Zuid-Spanje, de reistijd bedraagt ongeveer 35-40 uur), Gran Canaria (reistijd bedraagt 1,5 tot 3 uur), vanuit La Palma (reistijd bedraagt 7 tot 8 uur), La Gomera (reistijd bedraagt ongeveer 4 uur) en El Hierro (reistijd bedraagt ongeveer 8 uur).

Stranden Santa Cruz

Santa Cruz telt de volgende stranden:
  • Playa Casas Blancas
  • Playa Chica
  • Playa de Las Gaviotas (naaktstrand)
  • Playa Las Brujas
  • Playa Los Llanos
  • Playa Roque Bermejo
  • Las Teresitas
Tenerife kent naast Santa Cruz nog enkele andere grote plaatsen.

La Laguna

Dit is de voormalige hoofdstad van het eiland waar het culturele en religieuze hart van Tenerife te vinden is. La Laguna heeft een Universiteit en veel architectonische hoogtepunten zoals paleizen en huizen uit de 17e en 18e eeuw en bezoekerswaardige kerken zoals de 'Real Santuario del Santisimo Cristo de la Laguna' en de Kathedraal 'San Cristobal de La Laguna'. In 2009 telde het eiland 150.661 inwoners over een oppervlakte van 102 km². De stad werd in 1999 opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Badplaatsen

Playa de las Americas

Het meest populaire oord van Tenerife is Playa de las Americas. Playa de las Americas is het meest populaire toeristische oord van Tenerife. Overdag zijn er meerdere stranden om uit te kiezen, en hoewel de stranden niet erg groot zijn, zijn ze toch heel populair. Deze badplaats is vergelijkbaar met de toeristenoorden aan het Spaanse vasteland zoals Lloret de Mar en Salou. Er zijn veel bars met live voetbalwedstrijden en happy hours, fast-food ketens, restaurants en discotheken. Naast de toeristische winkels zijn hier ook veel winkelketens van bekende (Spaanse) modemerken zoals de Zara.

Los Cristianos

Dit oude vissersdorpje is uitgegroeid tot een grote badplaats met een gemoedelijke sfeer zonder al te veel accommodaties en toerisme. Het centrum heeft een autovrij gedeelte waar heerlijke restaurants en barretjes zijn te vinden. Het nachtleven is hier niet heel erg aanwezig maar het strand en de promenade lopen door tot in Playa de las Americas waar u kunt genieten van het nachtleven. Vanuit de haven in Los Cristianos vertrekt een paar keer per dag een boot van het naar het Canarische Eiland La Gomera.

Los Gigantes

Los Gigantes is een mooie plaats aan de westkust van het eiland, ingebouwd tussen de rotsen. Het is een plaats met stijl en een rustige sfeer. De haven is erg populair en het plaatsje kent vele goeie restaurants. Een echte toeristentrekker zijn de massieve steile rotsformaties die oprijzen uit de zee ten noorden van de badplaats. Daaraan heeft de plaats ook zijn naam te danken, los Gigantes betekent namelijk 'de reuzen'. Voor mensen die slecht te been zijn is het wellicht niet een geschikte locatie aangezien het grootste gedeelte van dit dorp opgebouwd is tegen de berg.

Garachico

Garachico is een dorp dat in 2001 5307 inwoners telde. Het ligt aan de noordkust van het eiland en bestaat uit vulkanisch gesteente. Vanuit hier is veel suiker vervoerd van en naar Amerika en Europa. Door de vulkaanuitbarsting in 1706 is aan deze handel een einde gekomen en bedolven aan de lava. Tot 1706 was deze plaats de belangrijkste havenplaats van Tenerife. Interessante gebouwen in Garachico zijn de kloosters van Santo Domingo en San Francisco, de kerken van Santa Ana en Nuestra Senora de los Angeles en het kasteel avn San Miguel.

Puerto de la Cruz

Deze vakantieplaats is de oudste vakantieplaats van het eiland en heeft nog een Canarische stijl. De plaats is groot geworden, maar de gemoedelijke sfeer is blijven bestaan. Het centrum van Puerto de la Cruz is overdag en 's avonds erg druk, het nachtleven bestaat voornamelijk uit live shows, bars en restaurants. Deze plaats is de grootste toeristische centrum van de noordelijke kant van het eiland. De stad ligt aan de voet van de El Teide en aan de kust van de vallei van La Orotava. In 2009 telde de plaats 32.219 inwoners.

Costa Adeje

Dit is de jongste toeristenplaats van Tenerife. Deze plaats is uit het niets ontstaan, ten westen van Playa de las Americas en vernoemd naar het dorpje Adeje. Officieel is Costa Adeje zelfs helemaal geen dorp of gemeente, maar een toeristenwijk van Las Americas. Costa Adeje is sinds korte tijd helemaal opgebouwd, inmiddels is de plaats vrijwel 'klaar' te noemen. Costa Adeje straalt luxe uit, meer dan andere plaatsen op Tenerife. Hier verblijven rijke en beroemde mensen. De eet- en uitgaansgelegenheden zijn dan ook luxer en op niveau.
 
 
© 2017 - Woning Tenerife - [contact]