Naast Tenerife bestaan de Canarische Eilanden uit 6 andere, bewoonbare, eilanden.

Gran Canaria

Gran Canaria is net als Tenerife een toeristische eiland waar mensen het hele jaar door kunnen genieten van gezelligheid, zon en strand maar ook van rust en natuur. Gran Canaria wordt ook wel een miniatuurcontinent genoemd. Dit heeft het eiland te danken aan de mooie ligging waardoor een gevarieerd landschap is ontstaan op het eiland. Er zijn bijvoorbeeld veel hoogteverschillen (van 0 meter tot 1950 meter hoogte), weelderig groen, kalme zandkusten en bijzondere zandvlaktes. Het eiland beschikt over 236 kilometer kust waardoor u keuze hebt uit wel zeventig verschillende stranden, van rustige baaien tot brede zandstranden.

De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas. Dit is tevens de naam van de provincie waar Gran Canaria onderdeel van is. De overige eilanden van Las Palmas zijn:
  • Fuerteventura
  • Isla de Lobos
  • Lanzarote
  • Chinijo-archipel
Het eiland heeft jaarlijks te maken met zo'n 2,2 miljoen toeristen. Dit aantal blijft alleen maar groeien. De meeste toeristen verblijven in het zuiden van Gran Canaria daar het in het zuiden zonniger en warmer is.

La Gomera

La Gomera is het een na kleinste bewoonde eiland van de Canarische Eilanden met een oppervlakte van 373 km². Op dit eiland wonen ca. 23.000 inwoners. Kenmerkend aan het eiland is het ruige landschap, de aantrekkelijke kustlijn en de enorme kliffen. In het binnenland zijn mooie, diepe groene valleien en ravijnen te vinden. La Gomera is dan ook het ideale wandeleiland met mooie wandelroutes, met name door het Parque Nacional de Garajonay, het enige nationale park van Spanje dat opgenomen is op de Werelderfgoedlijst door Unesco.

La Gomera is bereikbaar vanaf Gran Canaria en Tenerife met het vliegtuig, vanaf La Palma, Tenerife en El Hierro met de boot.

Ook in La Gomera wijkt het klimaat in het noorden af van die van het zuiden. Het zuiden is warmer en zonniger, de zon schijnt er veel en de temperaturen zijn er aangenaam.

La Palma

La Palma is een prachtig eiland met een indrukwekkende natuur, rust en gezellige plaatsen. Het eiland is het meest noordwestelijke gelegen eiland van de Canarische Eilanden, heeft een oppervlakte van 729 km² met 85.000 inwoners. 25% van het woont in de hoofdstad Santa Cruz de la Palma, deze plaats wordt zelfs als een van de mooiste plaatsen van de Canarische Eilanden beschouwd met nauwe straatjes, mooie pleinen vol terrasjes en een boulevard langs de oceaan met restaurants en cafés. Een andere grote plaats is Los Llanos de Aridane, in deze twee steden zijn de meeste toeristische bezienswaardigheden te vinden.

La Palma beschikt over een laurierbos (Los Tilos) dat in 1983 is uitgeroepen tot biosfeerreservaat door Unesco. Dit bos is 5 km² en bestaat uit oude laurierbomen en regenwoud.

Lanzarote

Lanzarote is 125 km verwijderd van de noord-westkust van Afrika en is het meest noordelijke eiland van de Canarische Eilanden. Het eiland is 60 km lang en 21 km breed. Net zoals de andere eilanden is Lanzarote een vulkanisch eiland, het telt wel 300 kraters. Hoewel je duidelijk kunt zien dat het eiland van oorsprong een vulkanisch eiland was is het wel veel vlakker dan bijvoorbeeld Tenerife, het hoogste punt van het eiland ligt op 670 meter.

Dit eiland is zeer geschikt voor alle vormen van watersport: surfen, zeilen, duiken en snorkelen, op Lanzarote is alles mogelijk.

Hoewel de toeristische sector een belangrijke inkomstenbron is voor Lanzarote, heeft het niet geleid tot de bouw van betonnen torenhoge hotels en drukke toeristische badplaatsen zoals op Tenerife en Gran Canaria. 85% van de bewoners van het eiland is werkzaam in de dienstensector.

Lanzarote behoort tot de provincie 'Las Palmas'.

El Hierro

El Hierro is het kleinste bewoonde eiland van de Canarische Eiland met ca. 8000 inwoners. Het eiland beschikt over een aantal stranden, maar is voornamelijk in trek door de steile kliffen, de woeste natuur, vulkaanformaties en de rust. Dit eiland is niet voor niets erg geliefd onder wandelaars en natuurliefhebbers. Het eiland is verklaard tot Biosfeerreservaat en wordt beschermd tegen projectontwikkelaars. Enkele plaatsen van het eiland zijn zelfs slechts lopend bereikbaar.

Op El Hierro zijn traditionele ambachten nog een belangrijke bron van inkomsten zoals pottenbakken en houtsnijkunst. Daarnaast spelen de landbouw en visserij een belangrijke rol op het eiland.

El Hierro kent net als de andere eilanden een mild klimaat hoewel El Hierro wel vaker te maken heeft met laaghangende bewolking, soms met regen. Met de subtropische temperatueren zorgt dat voor een prachtige natuur.

De droogste periode is van april tot juni, dit is dan ook de beste tijd om naar El Hierro te reizen.
De gemiddelde temperatuur in de zomer is 26 graden, in de winter 20 graden.

Fuerteventura

Fuerteventura hoort bij de provincie Las Palmas. Na Tenerife is dit het grootste eiland van de Canarische Eilanden met een oppervlakte van 1660 km². Ondanks dit oppervlakte wonen er maar 50.000 inwoners op het eiland waardoor het eiland als dun bevolkt mag worden beschouwt. Het hoogste punt van het eiland is op de top van de berg de Pico de la Zarza, met een hoote van 807 meter.

In het Spaans betekent Fuerteventura 'sterke wind', het eiland is dan ook erg geliefd bij wind- en kitesurfers. Op het eiland zijn duinen gevormd van overgewaaid zand uit de Sahara en lijkt daardoor in eerste instantie onherbergzaam. Naast deze droge duinen zijn er echter ook bossen te vinden waar cactussen, ravijnen met tamarisken en palmbomen groeien. De witte zandstranden, uitgestrekte vulkaanlandschappen en het heerlijke klimaat maken dit eiland echter tot ideale eiland voor liefhebbers van rust, zon, zee en strand.
 
 
© 2017 - Woning Tenerife - [contact]