Tenerife ligt in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. Het zuidelijkste puntje van Tenerife ligt op de 28ste breedtegraad.

Het grondgebied van Tenerife is ongeveer 2047 vierkante kilometer groot. Dankzij de berg de Pico del Teide heeft het eiland een grote verscheidenheid aan landschapsvormen gekregen (zie ook 'klimaat'). Het noorden heeft veel groen met rivieren en bossen, het landschap van het zuiden bestaat meer uit zandstranden. Daarnaast zijn er indrukwekkende kliffen, bergen en dalen te vinden op het eiland.

Drie gebieden

Grofweg valt het landschap van Tenerife te onderscheiden in drie gebieden: het groene, vochtige, vruchtbare noorden, het ruige berg landschap in het midden van het eiland, veroorzaakt door vulkaanuitbarstingen (doet op sommige gebieden sterk denken aan een maanlandschap) en het droge, kale zuiden. De meeste bewoners van het eiland wonen in het noorden, gezien daar de drie grote steden liggen, de universiteit, landbouwnederzettingen en vissersdorpen. In dit gebied bevinden zich tevens de bananenplantages.

Het zuiden wordt vooral 'bewoond' door toeristen gezien de zonzekerheid, de stranden en toeristische voorzieningen.

Gebergtes

Op Tenerife zijn verschillende gebergtes te bewonderen. Deze gebergtes waren oorspronkelijk allemaal (onderdeel van) vulkanen. Centraal op de bergrug die van noord tot west loopt ligt het vulkanische gebied Las Canadas. Het middelpunt van dit gebied is de vulkaan Pico del Teide. Dit is direct de hoogste berg van Spanje met een hoogte van 3718 meter.

Vanuit dit centrum lopen diepe ravijnen naar de kust zoals de Barranco del Infierno die beschikt over de meest indrukwekkende rafijnen.

Meer over Pico del Teide
Meer over vulkanen

Oorspronkelijke grond

Het oorspronkelijke grondgebied van Tenerife was helemaal bedekt met bossen. De bossen werden gekapt om plaats te maken voor suikerrietplantages. Door de opkomst van de toerisme is er sinds de jaren 60 wederom veel bos gekapt om hotels en appartementen te kunnen bouwen.

Hierdoor is er versnelde erosie opgetreden waardoor er nu als gevold kale rotsbodems overblijven. Om deze erosie onder controle te krijgen is men begonnen met het herbebossen van de berghellingen.

Water Tenerife

Tenerife kent, in tegenstelling tot Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, geen te kort aan water. Dit heeft het eiland te danken aan de grondwatervoorraden in de bergen die in stand worden gehouden door sneeuw en regen. Door de poreuze vulkanische bergbodem kan dit water naar bepaalde plekken stromen. Via mijnschachten kan er dan weer water getapt worden van deze grondwatervoorraden.

Dit water wordt verdeeld over het eiland via aquaducten.

Parque Nacional del Teide

El Teide ligt in een krater van een andere vulkaan, de zogenoemde caldera vulkaan. Deze krater heeft een grote landschappelijke betekenis en draagt daarom sinds 1954 de naam 'nationaal park'. Dit nationale park (Parque Nacional del Teide) is sinds 2007 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is 13.571 ha groot. In het zuiden van dit park liggen zandige vlaktes (canadas) met verweerde rotsen en hoge wanen. In het midden liggen versteende rivieren van gestold lava.

Naast dit gebied heeft Tenerife ook groene en hoge bergachtige gebieden zoals Angana, Monte de Las Mercede en Punta del Hidalgo. Deze gebieden liggen in het noorden van het eiland en beschikken over stele afgronden en diepe kliffen.

Teno gebergte

In het noorden ligt het Teno gebergte dat onderdeel uitmaakt van het Park Rural de Teno. Dit is een imposant gebergte dat eindigt in zee en indrukwekkende kliffen heeft.

Papegaaien in Loro Park

Het Loro Park is een tropische tuin met tropische planten en dieren. Dit park beschikt over 's werelds grootste collectie papegaaien en grootste dolfinarium van Europa.

Parques Exoticos

Parques Exoticos wordt veelal vergeleken met een regenwoud. Het is een indrukwekkend park met bijzondere dieren en plantensoorten.

La Cueva del Viento

De grot in La Cuaeva del Viento is een bezoek waard. Dit is een wereldwijd bekende grot, veroorzaakt door lavastromen van de Pico Viejo en El Teide. Deze ondergrondse ruimte bestaat uit een doolhof van galerijen, grotten en ruimtes.

Het grootste bos van Tenerife is Bosque de la Esperanza..

 
 
© 2017 - Woning Tenerife - [contact]