Tenerife wordt ook wel het eiland van de eeuwige lente genoemd. Dit komt vooral door de aangename temperaturen in de zomer en de milde winters, te danken aan het zeeklimaat en de passaatwind.

Noorden en zuiden

Door de berg 'Pico del Teide' varieert het klimaat in het noorden van het eiland van die in het zuiden. De berg houdt wolken tegen die vanuit het noorden komen aandrijven, waardoor het zuiden veel groener en warmer is en het noorden meer bewolkt. De vegetatie is daardoor veel rijker in het noorden van Tenerife. Hierdoor zijn unieke gebieden ontstaan zoals de Valle de La Orotave met bananenplantages en een unieke flora.

Klimaat Noorden

Door de wolken die veelal blijven hangen in het noorden is de luchtvochtigheid hier hoger dan in het zuiden van het eiland. Bij hoge temperaturen kan het al snel benauwd en klam aanvoelen. De hogere gelegen delen van het noorden zitten vaak in de wolken. Zo komt er vaak bewolking voor op de route van Puerto de la Cruz naar de Teide.

Passaatwind

In het noorden van het eiland waait regelmatig een lichte bries: de passaatwind. Deze begint 's ochtends met waaien en gaat meestal 's avonds weer liggen. In de wintermaanden is het regelmatig bewolkt en valt er zo nu en dan wat neerslag, hoewel dit in maart/april alweer afneemt. Alleen in de hogere gedeeltes (boven de 500 meter) kan het gedurende het gehele jaar bewolkt zijn, voor in de namiddag.

Gemiddelde temperatuur Noord-Tenerife.

De gemiddelde temperatuur in de winter in het noorden van het eiland is 18 graden, in de zomer is de gemiddelde temperatuur in het noorden ca. 25 graden.

Uitgelicht: Santa Cruz
Santa Cruz is niet zo zonzeker als steden in het zuiden van Tenerife, maar wel zonniger dan het noord-westen van het eiland. Net als het hele eiland heeft ook Santa Cruz een bijzonder aangenaam zeeklimaat met in de zomer aangename temperaturen en zon en in de witter (iets nattere) tevens milde tempertaturen.

Gemiddeld een à twee keer per winter wordt de stad geteisterd door stevige regenbuien die kunnen zorgen voor wateroverlast.

Klimaat Zuiden

Doordat de Pico del Teide wolken vanuit het noorden tegenhoudt is het zuidelijk deel van Tenerife droog en dor met vrijwel iedere dag zon en weinig neerslag. De vegetatie bestaat hier dan ook voornamelijk uit cactussen, palmbomen en laag struikgewas.

Door deze zonzekerheid is het zuiden de favoriete vakantiebestemming voor toeristen die op zoek zijn naar zon en strand, zowel in de zomer als in de winter. Tenerife is binnen Europa zelfs een van de populairste winterzon bestemmingen, samen met Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote.

Gemiddelde temperatuur Zuid-Tenerife

De gemiddelde temperatuur in de winter in het zuiden van het eiland is 21 graden, in de zomer is de gemiddelde temperatuur in het zuiden 29 graden.

Door de passaatwind is het echter zeer aangenaam. Dit is een lichte bries die 's ochtends begint met waaien en 's avonds weer gaat liggen.

Uitgelicht: Los Cristianos
Deze plaats is een van de oudste badplaatsen in het zuiden van het eiland. Dit is een ideale zonbestemming door de zonzekerheid, de afwezigheid van winters weer en slechts een kleine kans op neerslag, alleen in de winter is er een kleine kans op regen hoewel de hoeveelheden die dan vallen zelfs nog klein zijn. Los Cristianos kan het hele jaar door als zonbestemming worden gezien hoewel de zomermaanden en het najaar wel het meest geschikt zijn.

Klimaat Pico del Teide

Midden op het eiland ligt de berg de Pico del Teide. Op de top van deze berg ligt in de winter vaak sneeuw. Deze berg zorgt voor een scheiding tussen het natte en groene noorden en het droge en zonnige zuiden. De verschillen in klimaat aan alle zijden van de berg zorgen ervoor dat de vier verschillende routes naar de top allemaal een andere landschap hebben. De natuur van het nationale park van de El Teide is ook erg variërend door de verschillende weersomstandigheden. Door de soms hevige wind is de kabelbaan naar de top niet altijd open.

Temperatuursverschillen

De hoger gelegen gebieden op en rondom de Teide zijn aanzienlijk kouder dan de lager gelegen gebieden. Dit zorgt ervoor dat vooral in de winter en in het voorjaar grote temperatuurverschillen voorkomen. Voor een bezoek aan de hogere gebieden wordt dan ook aangeraden een vest of trui mee te nemen.

Extreme hitte

Door een oostelijke luchtstroom uit de Sahara die warme lucht aanvoert kan het in de zomer extreem warm worden op Tenerife. Dit gebeurt gelukkig niet vaak, maar de kans is wel aanwezig. Wanneer dit het geval is kunnen de temperaturen oplopen tot zo'n veertig graden. In combinatie met woenstijnzand dat op het eiland neerdaalt is dit niet erg aangenaam. De bewoners van het eiland noemen dit ook wel de 'calima'.
 
 
© 2017 - Woning Tenerife - [contact]